Skatungen – En tragedi

För ett par år sedan, en skön och varm junikväll bröts plötsligt tystnaden av upprörda läten och hjärtskärande skrik. Jag skyndade mig ut i den ljuvliga grönskan och upptäckte en liten skatunge som satt i vedtraven en bit bort från huset.

Den tycktes inte märka att jag kom utan såg åt ett helt annat håll. Jag följde dess blick och vad jag såg ligga där i gräset gjorde att jag plötsligt förstod den lille krabatens förtvivlan. En annan skatunge hade fallit offer för något rovlystet djur och låg där, halvt uppäten. Vad exakt för djur som hade angripit den har jag ingen aning om. Kanske var det en katt, räv eller rovfågel. Det fanns bara en som visste exakt men han kunde inte berätta det för mig – Den stackars lille skatungen på vedtraven.

11 kommentarer på “Skatungen – En tragedi

 1. ✫ Fru Eriksson skriver:

  Naw…Stackars liten 😦
  Stjärna får du på inlägget för fantastiska Foton!

  /Kram min vän

  Liked by 1 person

 2. Eaqhan skriver:

  Tack för den storyn. Den fick mig att tänka lite även i dag. 😉

  Eftersom skatungen var halvt uppäten vill ju jag tro att det var en katt. Katter tar en hel del fåglar, men tamkatterna gör det ju bara för nöjet, inte för att de är hungriga. Ett vilt rovdjur passar på att äta sig riktigt mätt när chansen finns.

  Om ungen som skrek kan man ju undra vad som skedde i huvudet på den. Svar får man aldrig. Men att skator är intelligenta vet vi. Att empati finns i djurvärden vet vi också. Sörjde den sitt syskon? Var den chockad över insikten om att världen är grym och livet oförutsägbart?

  Är sådana frågor tillåtna? Man ska ju inte förmänskliga djuren. Men varför ibland är ju djur nästan mänskliga.
  Ibland är det i alla fall intressant att fundera i dessa banor, men också frustrerande när man inte får några svar.

  Hur gick det sen för den överlevande ungen?

  Kram!
  /Skvitt

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Var så god, min vän! 🙂
   Jag tror också att det var en katt, men riktigt säker är jag ju inte. Men katter brukar ju bara lämna bytet ”hur som helst och vind för våg” utan att äta upp allt.

   För ett par veckor sedan slog en duvhök till här och tog en skata. Och för att få vara ifred från de andra anfallande skatorna, vilka ville försvara sin kompis så gömde den sig själv och bytet under vår trapp under kalasandet. Vi störde den tydligen när vi kom hem från jobbet så den flög upp rätt framför ögonen på oss när vi närmade oss trappan. När jag upptäckte bytet såg jag att det som fanns kvar var endast ”skalet” av fjäderskruden. Allt innandöme var helt uppätet.

   Gällande skatungen på mina bilder så vet jag inte vad som hände med den sen. Men jag tror att den sörjde sitt syskon. Empati finns i olika former – ibland mer ibland mindre, även om vi människor försöker att ”tänja på och förmänskliga” djurens känslor. Jag brukar själv fundera i samma tankebanor som du och frustrationen infinner sig när svaren uteblir.

   Kram!

   Liked by 1 person

 3. cat skriver:

  Naturens gång är inte så snäll alla gånger. Stackars små skatskruttar.

  Liked by 1 person

 4. John skriver:

  Fina bilder 🙂 Skator är vackra fåglar. Det var ju iallafall naturens gång och ingen människa som dödade den, något som händer alldeles för ofta, tyvärr. Jag värnar mycket om ”mina” snokar här vid Hammarsjön i Kristianstad som inte ens kommunens naturinstans verkar bry sig om, till o med rev deras äggläggningshögar i vintras, men det fick de minsann återställa! Ingen ville såklart ta ansvar…

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Tack snälla för go´a och värmande ord. 🙂
   Visst är skator otroligt vackra fåglar. Man ser hur olika färger reflekteras i fjäderskruden. Det är ju ”naturens gång”, precis som du skriver när djuren ”faller offer” för något annat djur. Och det är hemskt när människan nonchalerar naturens skapelser. Det är fint att du engagerar dig och bryr dig om ”dina” snokar. Fler borde bry sig mer än de gör.

   Liked by 1 person

 5. Beautiful pictures but such a sad tale.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s