Tornseglarungarna – en tragisk historia

Igår ringde min granne S till mig. Hon bad mig komma för hon hade hittat en liten fågelunge på sin tomt. Jag gick dit och förundrat studerade jag den lille krabaten som med svaga andetag låg i hennes utsträckta hand. Man kunde knappt urskilja om den andades eller inte. Det var en tornseglare. Ögonen var mestadels slutna men ibland öppnades de lite grann. Det syntes att livslågan flämtade svagt. Det var nog inte långt kvar.

Sakta gick vi in i huset och S letade fram en liten kartong så fågelungen skulle få ligga mjukt och i trygghet – i säkerhet för rovfåglar och kringstrykande katter. Jag begav mig hemåt igen. Efter några timmar ringde jag upp S och hon berättade att hon hade hittat en tornseglarunge till inne på sin tomt. Hon hade lagt den bredvid den andra fågelungen och hon försökte mata dem båda med insekter som hon hade fångat. Tornseglaren äter ju inget annat än insekter.

Idag ringde jag upp S och frågade hur det hade gått med fågelungarna. Med låg och sorgen röst svarade hon att ungarna inte hade överlevt natten och när hon vaknade upptäckte hon att de låg tätt intill varandra, förmodligen för att de ville känna trygghet och närhet in i det sista – tills livslågan hade slocknat …

30 kommentarer på “Tornseglarungarna – en tragisk historia

 1. annicaaktiv skriver:

  Men så tråkigt.

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Ja, det var otroligt sorgligt. Och tornseglare har svårt för att flyga om de är nere på marken. De måste alltid kasta sig ut från höga höjder för att kunna flyga. Så här säger Wikipedia bl.a. om tornseglaren:
   ”Tornseglare är extremt anpassade till ett liv i luften och efter att de kläckts befinner sig många individer i luften från det att de lämnar boet tills de häckar första gången vilket sker efter två till tre år. De uppträder mycket sällan på marken och ofta påstås det att arten inte kan, eller har mycket svårt att lyfta från plant underlag. Detta är emellertid inte fallet för en frisk fågel. Utanför häckningstiden uppehåller de sig i luften under flera månader ofta utan avbrott.”

   Detta visar ju att de stackars fågelungarna hade alla odds emot sig för överlevnad. De var dessutom väldigt svaga när de hittades. 😦

   Gilla

 2. Georges 2679 skriver:

  c’est un petit tombé du nid où blessé, il y à des personnes qui s’occupe bien de les remettre sur pattes….Bonne soirée

  Liked by 1 person

 3. ✫ Fru Eriksson skriver:

  Näää… Så sorgligt gör ont i mig 😦
  Själv räddar jag Måsungar nästan varje år efter att de ramlat ner från taket i stuprännan bla & inte kan ta sig upp,har fått råd från viltvårdare,de är bra att ringa om man kan/Sorgens Kram

  Liked by 1 person

 4. annettejuhlin skriver:

  Så sorgligt, de såg ju ut att vara klara för ett liv på egna vingar. Undrar vad som hände, kanske deras förälder dog.

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   En tornseglare har svårighet att påbörja flygningen nerifrån marken. Och är den sjuk klarar den det inte alls. Den befinner sig mestadels uppe i luften. Att den kallas för tornseglare beror helt enkelt på att den vistas på högre höjder. Oftast bosätter den sig i kyrktorn eller på andra högt uppsatta ställen.

   De här ungarna har tydligen ramlat ner från grannen S fågelholk som sitter högt uppe vid takåsen (tvåvåningsvilla). Förmodligen har de legat länge på marken. De var otroligt svaga när de hittades. Hur det är med deras förälder vet vi inte, dessvärre.

   Gilla

 5. sussiejoh65 skriver:

  Åhh, vad sorgligt ❤

  Liked by 1 person

 6. starkskör skriver:

  Hjärtekrossande 😞

  Liked by 1 person

 7. FREEDOMtravel skriver:

  Stackarna, så tråkigt! Skönt att de hade varandra i alla fall!

  Liked by 1 person

 8. Helena FREEDOMtravel skriver:

  Fastnade min kommentar i skräpkorgen? (Provar nu utan att ange bloggadressen…)

  Liked by 1 person

 9. Jag skriver:

  Så tråkigt. För många år sedan tog vi hand om en liten unge under flera veckor. Vi fick den att flyga och den återkom men sen bara dog den.

  Liked by 1 person

 10. Kristallina skriver:

  Mycket sorgligt men på något sätt tröstar det lite att de inte var ensamma när dem dog. De hade i alla fall varandra.

  Liked by 1 person

 11. cat skriver:

  Så sorgligt. Vilken tur att de hade varandra in i det sista. Tyvärr har jag hittat fem döda ladusvalor uppe vid stallet. Ingen aning om vad de kan ha dött av, det fanns inga yttre skador. Det är sorgligt och man undrar vad som kan ha hänt.

  Liked by 1 person

 12. Eaqhan skriver:

  Tragiskt, men det är svårt att mata dem och svårt att få dem att överleva. Det krävs en pincett för att mata dem. Man måste stoppa maten i gapet på dem, annars äter de inte. Och de blir snabbt nedkylda.

  Kram!
  /Skvitt

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s