Förbjuden törstsläckare

drick-ej-vattnet

En huvudledning i Gävle fick en stor vattenläcka under natten till torsdagen den 15 september och 75 000 av Gävles boende drabbades. När så läckan hade tätats råddes man att inte dricka vattnet utan att först ha kokat det på grund av att det kunde vara förorenat. Förbudet sträcker sig över hela helgen för vissa delar av Gävle.

Tänk att det skulle ske just nu när jag skulle besöka Gävles sjukhus i går (fredag) för en kranskärlsröntgen. Jag fick absolut inte dricka vattnet ur kranen inne på ”min” sal, men erbjöds vatten som sjukhuspersonalen hade kokat upp och låtit svalna. Annars märktes inga andra misshälligheter och min kranskärlsröntgen visade att allting såg bra ut. Och på eftermiddagen var det dags att åka hem igen till lilla Ljusdal.

31 kommentarer på “Förbjuden törstsläckare

 1. Kristallina skriver:

  Underbart att din röntgen såg bra ut. Snygg bild har du pysslat ihop som påminner om att allt levande här på jorden är beroende på vatten. Kram!

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Ja, det är skönt att jag fick ett positivt besked. Visst är allt levande beroende av vatten. Jag är glad att du tyckte om bilden. Originalbilden är faktiskt handfatet inne på ”min” sal. Personalen hade lagt dit servetten som en varning att ej dricka vattnet. När jag kom hem pysslade jag ihop effekterna till den för att ge den en djupare innebörd. Kram ❤

   Liked by 1 person

 2. Jag skriver:

  Så bra att röntgen så bra ut. Vatten är viktigt, mycket kan hota det, men ofta löses det genom att man kokar det. Roligt collage!

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Ja det såg bra ut. Men nu väntar jag på en hjärtoperation. Se´n ska väl tanten vara fit for fight igen. 😉

   Man ser ju hur sårbara vi är när någonting händer. Och om vi inte har drickbart vatten kan vi ju inte överleva särskilt länge. Men det tycktes vara en stor insats och beredskap i Gävle och alla uppmanades till att koka vattnet innan användning. Det gick ut via media i flera dagar. Och det var ett stort pådrag. Vad jag förstår och har hört från en god vän så har nu skadan åtgärdats och allt är ”som vanligt” igen. Tack för att du gillade bilden ❤

   Gilla

   • Jag skriver:

    Vad är det för slags operation som ska göras? Nej, utan drickbart vatten ligger vi illa till.

    Liked by 1 person

   • Rozie skriver:

    Läkarna upptäckte ett stort hål i skiljeväggen mellan vänster och höger kammare. Ett medfött fel som jag inte har haft någon aning om tidigare. Det var det som orsakade stroken (blodpropparna i hjärnan) på Mors Dag.

    Jag har nu fått gått igenom ett flertal undersökningar och nu återstår hjärtoperationen på Akademiska i Uppsala för att täppa till hålet.

    Gilla

   • Jag skriver:

    Det är då för väl att man har hittat felet! Det låter som samma typ som vår vinterflicka opererades för. Går man via ljumsken?

    Liked by 1 person

   • Rozie skriver:

    Nej, hålet är alldeles för stort så det blir öppen kirurgi via bröstkorgen i stället.

    Gilla

   • Jag skriver:

    Det var tråkigt att det inte gick att göra via ljumsken. Men så oerhört bra att det upptäcktes och kan åtgärdas. Hur fort kan det bli av?

    Liked by 1 person

   • Rozie skriver:

    Jag har ännu inte fått något datum för operationen. Men jag hoppas att det blir fort nog. Det är nervöst att vänta.

    Gilla

   • Jag skriver:

    Förstår så väl att väntan är nervös. Jag tänkte att du kanske hade fått ett tidsspann, hur lång tid ungefär du skulle få vänta.
    Varm kram, Rozie.

    Liked by 1 person

   • Rozie skriver:

    Jag vill ju att ingreppet skulle ha skett ”nyss” så att allt var överstökat. Att ingenting veta är inget vidare.
    Varm kram tillbaka ❤

    Liked by 1 person

 3. herrsjokraftan skriver:

  Fin bild
  Otäckt när vattnet blir odrickbart tycker jag. Hoppas inte för många blev sjuka innan deg upptäcktes. Bra att kranskärlsröntgen gock bra! 😊

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Tack! 🙂
   Nej, ingen blev sjuk vad jag vet. Vattnet försvann när en gammal huvudledning sprack och vattnet flöt ut på gator och vägar. Trafik stängdes av och man omdirigerades till att ta andra vägar i stället.

   Vattnet stängdes av så att läckan kunde lagas. Men eftersom det hade stått still under väldig lång tid och det inte fanns något flöde gick det ut varningar via tidningar, radio och TV att man måste koka vattnet när det hade släppts på igen, tills det hade analyserats och godkänts igen till att drickas utan vidare åtgärd. Det fanns utställda poster där man kunde hämta vatten i dunkar tillsvidare och via radion fick man veta var dessa fanns.

   Ja, det var bra att kranskärlsröntgen gick bra. Jag är så tacksam. 🙂

   Liked by 1 person

 4. John skriver:

  Härlig bild Rozie 🙂 Om du visste hur mycket gegga det sitter i rörens väggar… Har jobbat som resemontör och på Volvo bytt dricksvatten ventiler på rör-stammarna. På en tvåtums ventil som är cirka 5 centimeter i diameter, var hålet bara som ett lillfinger, resten var gegga. Vi bytte dessa på en helg och fick sätta på alla kranar i fabriken i timmar för att vattnet skulle bli klart igen.
  När man stänger av vattnet så faller den geggan ner, den hålls på plats av trycket, och fortsätter ut till alla hushållen. Det är en säkerhetsåtgärd som de rekommenderar att koka vattnet, men är det klart så ska det inte vara någon fara

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Tack! Vad glad jag blir att du gillade bilden! 🙂 Och tack för informationen om vattnet. Om man aldrig har upplevt det du berättar om så är det ju svårt att föreställa sig hur pass allvarligt det kan vara när vattnet stängs av.

   Vi är ju så beroende av vatten och är vana att ha det nära till hands. Vi tar det för givet att det ska finnas i alla lägen. Men så när någonting inträffar blir många människor totalt handlingsförlamade och vet inte hur de ska bete sig.

   Liked by 1 person

   • John skriver:

    Ja, jag dricker inte vatten som inte är klart, spelar ingen roll att det bara är rost, ser inte nyttigt ut. På tal om rost, så är det nyttigt att laga mat i gjutjärns gryter, man får i sig järn då, fast i små mängder. I mitt yrke som svetsare får man i sig mycket järn!

    Liked by 1 person

 5. starkskör skriver:

  Det gläder mig att röntgen visade att allt var bra med kranskärlen. Men jag har missat att du fick proppar i våras och att du har hålet i hjärtat!! Det måste ha varit tuff period för dig! Jag hoppas att operationen blir lyckad när det är dags.

  Massor med kramar!!

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Åååhhh, tack, finaste ❤ Visst har det varit en tuff tid men snart är det över och man kan börja se framåt igen. Det kan bara bli bättre. Nog ska väl operationen gå bra. De är otroligt skickliga på Akademiska i Uppsala. Massor av kramar tillbaka. ❤

   Liked by 1 person

 6. Eaqhan skriver:

  Riktigt kul bild!

  /Skvitt

  Liked by 1 person

 7. John skriver:

  Ursäkta Rozie. Jag missade helt att du varit på sjukhus. Ja, jag kan tänka mig att det är stressigt att vänta och ha det i tankarna. Men allt kommer att gå bra. Var ute så mycket du kan och ta underbara foton och skingra tankarna, man kan inte göra något åt morgondagen, bara i nuet. Förstår att du är orolig, men allt blir bra, många som tänker på dig! 🙂 ❤

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Ja, det är stressigt att inte veta. Men jag försöker att slå bort tankarna så gott det går och intalar mig själv att allt kommer att gå bra.

   Du har så rätt i att man inte kan göra någonting åt morgondagen. Bara nuet. Jag känner stort stöd från er alla go´a bloggvänner. Hjärtinnerligt tack för go´a och värmande ord. 🙂 ❤

   Liked by 1 person

 8. cat skriver:

  Vilken tur att du fick goda resultat på röntgen! Hoppas att du ska må bra framöver. kram

  Liked by 1 person

 9. annettejuhlin skriver:

  Oj, det låter allvarligt… Men skönt att få det åtgärdat, särskilt som du redan drabbats så mycket. Så obehagligt, man är väldigt skör när det kommer till kritan. Jag gillar din bild, du är så duktig på att fota och att skapa stämningar i dina bilder, och så är du uppenbarligen duktig på att redigera bilder också, den lilla musen i hatten är ju för söt, och hela temat toppen!

  Liked by 1 person

  • Rozie skriver:

   Tack för go´a ord. De värmer enormt. Jo, det är allvarligt och en operation är det enda alternativet för mig. Men, trots min oro så vet jag att jag kommer att vara i goda händer när det är dags. Jag måste förlita mig till att det kommer att gå bra.

   Liked by 1 person

 10. Marie skriver:

  Vad skönt att röntgen såg bra ut! Operationen kommer att gå bra – det vet jag. Väntan är värst. Kram!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s